Grupp: Huvudforum

NORDNET: LANSERAR COURTAGEFRITT MÅNADSSPARANDE

0
Ogilla!
3
Gilla!
2013-03-14 08:49:50

NORDNET: LANSERAR COURTAGEFRITT MÅNADSSPARANDE I ETF:ER (Direkt)

2013-03-14 07:03

STOCKHOLM (Direkt) Nordnet lanserar en nordisk lösning som möjliggör månadssparande helt courtagefritt i börshandlade fonder.

Totalt erbjuds 40 ETF:er från Ihares (BlackRock), db-x trackers (Deutsche Bank) och Xact (Handelsbanken).

Det framgår av ett pressmeddelande.

0
Ogilla!
3
Gilla!
2013-03-14 08:56:28

Aldrig mer ETF:er.

Värdet urholkas fort! WARNING!

0
Ogilla!
28
Gilla!
2013-03-14 11:18:37

Riktigt bra nyhet, hoppas även Avanza följer efter! Jag hittar ingen info om exakt vilka ETF:s det rör sig om, hoppas de har med ett antal breda och inte har plockat ut allt för nischade bara.

#1 Du blandar ihop lite begrepp nu. ETF:er är börshandlade fonder och det finns ingen risk att värdet urholkas. Det är istället en utmärkt produkt, speciellt för de som månadssparar och sparar långsiktigt då det är extremt låga förvaltningsavgifter. Du syftar nog på ETF:er med hävstång och där är en varning befogad.

0
Ogilla!
19
Gilla!
2013-03-14 11:51:37

evil mailade avanza om detta fick artigt svar ingevi har planer på nu men vi är altid intreserad vad våra kunder vill

per

0
Ogilla!
3
Gilla!
2013-03-14 12:41:03

#0. Låter ju trevligt. Får kollas upp...

.............................................................................

"Keep it simple stupid, and don't fall in love with the down side!"

0
Ogilla!
18
Gilla!
2013-03-14 12:51:50

funkar detta i ppm?

0
Ogilla!
20
Gilla!
2013-03-14 13:35:20

#5 Hur menar du nu? Det är ju Nordnet som erbjuder den här tjänsten. Det vore grymt om det gick att handla även med ETF:er i PPM men det går överhuvudtaget inte i dagsläget.

0
Ogilla!
11
Gilla!
2013-03-14 16:41:46

Ah sant, tänkte inte alls

0
Ogilla!
38
Gilla!
2013-03-15 13:23:09

nu har jag kommit lite längre yryck handla kommer ett alternativ månadspara etf om jag förstog rät var 4olika max

per

0
Ogilla!
30
Gilla!
2013-03-27 20:33:22

Jag skrev precis ett blogginlägg med mina tankar kring Nordnets erbjudande. Klistrar in det här:

Nordnet lanserade nyligen en möjlighet att månadsspara i börshandlade fonder, så kallade ETF:er (Exchange Traded Funds), helt utan courtage. ETF:er kan i många fall vara ett bättre alternativ än vanliga fonder, på grund av låga förvaltningsavgifter. Det bästa är att Nordnet nu har plockat bort courtagekostnaden, alltså kostnaden för att köpa fonderna, vilket annars är en av nackdelarna med ETF:er.

Att betala courtage vid varje köp kan vara helt ok när det handlar om större summor, men vid månadssparande så äter det upp alldeles för mycket av kapitalet.

Jag tycker Nordnet har tagit ett steg i rätt riktning, men deras upplägg för månadssparande ser ändå inte helt klockrent ut. Dels sker köpen den 5:e varje månad och det kommer innebära att inköpsnivån riskerar att bli hög. Det existerar nämligen ett tydligt månadsskiftesmönster på börsen (både i Sverige och andra länder) där börsen går starkt dagarna före och efter månadsskiften. Under mittenperioden pausar börsen (i genomsnitt). Jag hade hellre sett att månadssparandet hos Nordnet skedde kring 20-25:e varje månad då en lågpunkt ofta sätts på börsen.

En annan sak är att man inte har en aning om till vilken kurs under dagen de ETF:er man valt köps in och man kan misstänka att det inte är till de mest fördelaktiga. Det riskerar att bli en dold kostnad varje månad och sett över tid kan det sänka avkastningen en hel del.

Jag noterar även att utbudet av ETF:er som Nordnet erbjuder courtagefritt månadssparande i inte är det bästa. Visst, de täcker in en hel del olika marknader men förvaltningsavgifterna är lite för höga för min smak. Den enda ETF:en som täcker in svenska börsen är XACT OMXS30 med årlig avgift på 0,30%. Varför välja XACT OMXS30 när Avanza Zero finns och där förvaltningsavgiften är NOLL…

När det gäller de ETF:er som täcker in USA, globala börser och tillväxtmarknader så finns det mycket bättre alternativ från Vanguard. Deras ETF:er har överlag förvaltningsavgifter på så lågt som 0,05-0,20% vilket i princip ingen annat fondbolag kan konkurrera med.

Min förhoppning är att vi framöver kommer få möjlighet att handla courtagefritt med fler ETF:er och då inte enbart i månadssparande. I USA har det redan testats, men inte i någon större skala ännu så det återstår att se om det slår igenom.

Nej, tills någon aktör erbjuder mig att köpa Vanguards ETF:er courtagefritt så är ett månadssparande i Avanza Zero ett bättre alternativ. När det blivit en större summa kan man växla över till Vanguards ETF:er då courtaget inte längre får så stor påverkan.

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.